Landskapet Småland

Landskapet i Småland är naturskönt

Småland angränsar till Östergötland i norr, till Skåne i söder och till Halland och Västergötland i väster. Landskapet är till ytan ett av de största landskapen i landet. Småland är uppdelat i Jönköpings Län och Kalmar Län. Delar av Småland tillhör Hallands och Östergötlands län.

Smålands största sjö är Bolmen och landskapets högsta punkt är Tomtabacken som mäter 377 meter över havet. Landskapet rymmer många sjöar i brist på höga berg. De större sjöarna förutom Bolmen är Helgasjön, Möckeln, Rusken, Sommen, Vidöstern, Vättern och Åsnen. Småland har dessutom tre öar – Bolmsö, Sirkön och Visingsö. Från Kalmar kan du dessutom ta Ölandsbron till Öland. Bron invigdes 1972 och ersatte färjetrafiken. Öland har upplevt en positiv befolkningstillväxt sedan dess eftersom möjligheten att pendla till fastlandet förbättrades.

Den största staden i Småland är Jönköping med över 89 000 invånare. Efter Jönköping är Växjö och Kalmar de största städerna, med 60 000 respektive 36 000 invånare. Smålänningarna tycker om att läsa och spar gärna på papperet. Till de större dagstidningarna i landskapet räknas Barometern, Jönköpings-Posten, Smålandsposten, Smålands-Tidningen, Smålänningen, Tranås Tidning, Vetlanda Posten, Vimmerby Tidning, Värnamo Nyheter, Västerviks-Tidningen och Östra Småland.

Landskapet erbjuder många olika sevärdheter. För barnfamiljen är High Chaparral, polkagrisfabrikerna i Gränna, Smålandets Älgsafari och Astrid Lindgrens Värld trevliga utflyktsmål. Den som uppskattar kultur kan exempelvis besöka Glasriket, Möbelriket trästaden Eksjö, Kalmar Slott eller världens enda tändsticksmuséum.

Astrid Lindgren och Ingvar Kamprad har placerat Småland på världskartan. Astrid Lindgren är författaren bakom böcker som Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga som är, och kommer så att vara, populära för barn i alla åldrar. Astrid Lindgren föddes i Vimmerby landsförsamling 1907 och gick ur tiden i januari 2002. Ingvar Kamprad är mannen bakom IKEA, ett av världens största företag. Båda har goda rykten internationellt och lockar många besökare till Småland och dess vackra natur. Ingvar Kamprad föddes i Pjätteryd 1926 och är still going strong.

landskapet