Bingospel och dess historia

Bingospel och hur spelet fick sitt namn

Bingospel har funnits i urminnes tider. En mer precis datering går inte att göra. Somliga menar att dagens bingospel härstammar från Lo Giuoco del Lotto d’Italia, ett lotteri som organiserades när Italien enades 1530. Men, ja, det är nog mest spekulationer.
Historien bakom dagens bingospel går också att härleda till affärsmannen Edwin S. Lowe. Han träffade på en karneval utanför Jacksonville en decemberkväll 1929. Där spelades Beano, ett spel som liknar lotto. Lowe fick aldrig möjligheten att spela själv eftersom alla ville spela. När Lowe bjöd hem några vänner för att prova spelet skrek en kvinna ”Bingo!” istället för ”Beano!” och därifrån kommer begreppet bingo.

Bingospelen har hur som helst utvecklats under åren och nya spelformer har tagit vid. De har gemensamt att de är underhållande och sociala. Spelen lämpar sig för de allra flesta eftersom skicklighet inte existerar i bingo; det enda man kan förlita sig på är turen. Spelen kommer i många former. Det har länge varit populärt att besöka ko- och bilbingo, men det vanligaste har varit att besöka bingohallar. Utvecklingen tog en ny vändning i början på 1990-talet när Bingolotto spred sig som en sjukdom. Då ville alla plötsligt sitta framför tv och spela bingo tillsammans med Leif ”Loket” Olsson. Det var Gunnarstorps IF som introducerade bingo för den breda massan i Sverige 1961, dock går deras bingospel inte att jämföra med Bingolotto.

På senare år har kobingo, bilbingo, bingohallar och Bingolotto tvingats stå tillbaka – den digitala utvecklingen har skapat nya förutsättningar. Onlinebingo är bekvämt och erbjuder fler möjligheter – dessutom verkar många bingospelare värdera möjligheten att spela bingo hemma högt. Det är dock paradoxalt eftersom bingoverksamheten handlar om gemenskap, vilket ideella föreningar är ett exempel på. Utbudet av onlinebingo växer för varje dag och det är inte det enklaste att hänga med i den snabba utvecklingen. Många väljer på grund av det att gå tillbaka till rötterna. Därför anordnas kobingo runt om i landet.

bingospel